PHYSIOLOGICAL AND HYGIENIC ESTIMATION OF THE DAILY RATION FOR THE SERVICEMEN OF THE ARMY AND OTHER MILITARY FORMATIONS OF UKRAINE AND ITS CORRECTION BY THE INTRODUCTION OF THE PROTEIN-VITAMINOUS PRODUCT NAMED “VitaBar”

Authors

  • L. F. Tovma Національна академія Національної гвардії України, Ukraine
  • V. V. Yevlash Харківський державний університет харчування та торгівлі, Ukraine
  • V. V. Glushchenko Національна академія Національної гвардії України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33405/2078-7480/2017/1/60/136884

Keywords:

balanced diet, daily ration, essential nutrients, the nutritional value, military men/servicemen, balance, protein-vitaminous product

Abstract

The subject of the article is ration standards for the military men of Ukraine, which were adopted by the Resolution № 426 of the Cabinet of the Ministers of Ukraine dated 29.03.2002. Physiological and hygienic estimation of the daily ration for the servicemen of the Army and other military formations of Ukraine was conducted. Its correction by the introduction of the protein-vitaminous product named “VitaBar” was suggested.

Author Biographies

L. F. Tovma, Національна академія Національної гвардії України

Товма Лідія Федорівна – кандидат технічних наук, старший викладач кафедри тилового забезпечення Національної академії Національної гвардії України

V. V. Yevlash, Харківський державний університет харчування та торгівлі

Євлаш Вікторія Владленівна – доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри хімії, мікробіології та гігієни харчування Харківського державного університету харчування та торгівлі

V. V. Glushchenko, Національна академія Національної гвардії України

Глущенко Віталій Володимирович – заступник начальника Національної академії Національної гвардії України з тилу – начальник відділу тилового забезпечення

References

Депутат, Ю. М. Гігієнічне обґрунтування корекції загальновійськового добового раціону харчування військовослужбовців строкової служби Збройних Сил України [Текст] : автореф. дис. … канд. мед. наук : 14.02.01 / Депутат Юрій Михайлович. – К., 2010. – 19 с.

Норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 426 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 14. – Ст. 739 ; там само. – 2013. – № 100. – Ст. 3663.

Основи військової гігієни. Санітарний нагляд і медичний контроль за харчуванням військ [Електронний ресурс] // Медицина. Особиста гігієна. – 2013. – Режим доступу : http://www.sitesforyou.tk/chastin.html. – Назва з екрана.

Русаков, В. Коллективные и индивидуальные пайки военнослужащих ВС США // Зарубежное военное обозрение. – 2014. – № 3. – С. 35.

Притульська, Н. Товарознавчі засади позиціонування продуктів для ентерального харчування [Текст] / Н. Притульська, Ю. Мотузка // Товари і ринки. – 2014. – № 2. – С. 53–59.

Функциональные продукты: тенденции и перспективы. По материалам FoodNavigator.com // Продукты & ингредиенты. – 2015. – № 3. – С. 8, 9.

Intelmeal. Пищевая ценность, химический состав и калорийность [Электронный ресурс]. –Режим доступа : http://www.intelmeal.ru, вільний. – Загл. с экрана.

Nutrition Science and Food Standards for Military Operations (Nutrition et normes d’alimentation pour les opérations militaires). Final Report of RTO Task Group [Електронний ресурс]. – Режим доступу : natorto.cbw.pl/uploads/2010/3/TR-HFM-154-ALL.pdf. – Назва з екрана.

Meydani, S. N. Optimization of immune function in military personnel [Текст] / S. N. Meydani, F. Eksir // Nutrient composition of rations for short-term, highintensity combat operations, National Academies, Washington. – 2005. – № 9. – P. 330–335.

Milman, N. Anemia – still a major health problem in many parts of the world [Teкст] / N. Milman // Ann. Hematol. – 2011. – Vol. 90. – P. 369–377.

Taylor, M. K. Physical fitness influences stress reactions to extreme military training [Текст] / M. K. Taylor [et al.] // Mil Med. – 2008. – Vol. 173. – № 8. – P. 738–742.

The Market for Clinical Nutritional Products [Текст] / comp. J. Nicole // Market Research. – 2010. – Vol. 8. – 108 p.

Товма, Л. Ф. Методика оптимізації складу трикомпонентної харчової системи з метою створення харчових продуктів для військовослужбовців [Текст] / Л. Ф. Товма, Д. П. Крамаренко, Г. В. Дейниченко // Бізнес-інформ. – 2016. – № 1. – С. 175–178.

Управління якістю кулінарної продукції лікувального та дієтичного харчування [Текст] : навч. посіб. / О. І. Черевко, Л. М. Крайнюк, Л. О. Касілова та ін. ; за ред. Л. О. Касілової ; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. – Суми : Університетська книга, 2014. – 279 с.

Силка, І. М. Оцінка стану харчування військовослужбовців Збройних сил України [Текст] / І. М. Силка // Наукові праці НУХТ. – 2016. – Т. 21. – Вип. 6. – С. 182–188.

Issue

Section

Articles